Jan HAMMENECKER

Bio (nl)

Jan Hammenecker

1630349

Geboren op 24 januari 1968, Oostende

Jan Hammenecker studeerde aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen en aan de Kleine Academie te Brussel.

Hij speelt als acteur zowel in het Nederlands als in het Frans.

Jan Hammenecker in 'VERMIST' - seizoen 6

Jan Hammenecker in ‘VERMIST’ – seizoen 6

Jan Hammenecker was als gastacteur te zien in tal van televisieseries zoals Bex & Blanche, Oud België, Dag & Nacht – Hotel Eburon, Rang 1, Code 37, Clan, Danni Lowinski 2, Zone Stad, Eigen Kweek, Cordon, Vossenstreken, Vermist en vertolkte in het verleden rollen in bioscoopfilms als Mr Nobody van Jaco Van Dormael, Blueberry Hill van Robbe De Hert, Max & Bobo van Frédéric Fonteyne (speciale vermelding op het Internationaal Film Festival van Mannheim-Heidelberg en prijs van “beste acteur” op het Eurofilm Festival van Luhacovice in Praag (1998), ExDrummer (Dikke Lul) en 22 Mei van Koen Mortier, The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen, Welp van Jonas Govaerts waarin hij de rol van de psychopathische stroper voor zijn rekening nam. Voor zijn rol in Tango Libre van Frédéric Fonteyne sleept hij een nominatie als “Beste Acteur” in de wacht op de Magritte van de Belgische Film 2014.

Jan Hammenecker & Koen Mortier (photo: Jo Voets)

Jan Hammenecker & Koen Mortier op de set van Ex Drummer – 2006 (photo© Jo Voets)


In “De 16”, een reeks (6×25′) over de machtsspelletjes in de coulissen van de Wetstraat, geschreven door Wouter Verschelden en Willem Wallyn (die ook de regie voor zijn rekening nam),  neemt Jan Hammenecker de hoofdrol voor zijn rekening in de gedaante van kabinetchef Charles Van Praet.

De 16

Onlangs was hij te zien in de hoofdcast van ‘Beau Séjour’, een fictiereeks op Eén & NETFLIX , van Nathalie Basteyns (Jes, Clan) en Kaat Beels (Clan, Swooni).

Op toneel, toerde hij dit seizoen doorheen Vlaanderen en Nederland, met een bewerking van Shakespeare’s “King Lear”. Daarin vertolkte hij de rol van koning Lear, in een regie van Simon De Vos.

Jan Hammenecker in King Lear

Volgend seizoen is hij te zien in “De Drie Zusters” van Anton Tsjechov bij Theater Zuidpool.

Vorige seizoenen was hij te zien in theaterproducties van Arne Sierens, DitoDito, Transquinquennal, Christophe Rauck, Frédéric Belier-Garcia, I. von Wantoch Rekowski, Oxalys, Leporello, Laurent Wanson, Jean Michel D’Hoop, Xavier Lukomski en Charlie Degotte.